Първи кораб премина под железопътната арка на Кримския мост24:08

  • 0
Published on 02.09.2017

На официалния канал на проекта „Кримски мост“ в YouTube беше публикуван видеоклип с преминаването на първия кораб под арката на моста през Керченския пролив, съобщи „Известия“

По информация на пресслужбата на проекта това е бил товарният кораб „Свети Алексис“, който преминал от Азовско в Черно море. Докато се намирал под арката, той пуснал приветствен сигнал.

Преминаването на плавателния съд стана възможно, след като във вторник приключи морският етап по издигането на железопътната арка на моста.

Конструкцията, тежаща повече от 6 хиляди тона, бе поставена с помощта на специално товароподемно оборудване. Процесът по издигане на арката на проектна височина отне около 12 часа, а за целта бяха използвани  770 въжета и мощни крикове и 16 устройства с товароподемност 650 тона всяко.

Монтирането на арките на Кримския мост в проектно положение е уникална технологична операция. За първи път в историята на руското мостостроене се провежда транспортиране, позициониране при морски условия и монтаж от водата на опорите с височина, позволяваща корабоплаване.

Морската операция се осъществява в условия на ограничено корабоплаване с „прозорец“ от 72 часа. Като цяло операцията обединява повече от сто специалисти – моряци, профилирани инженери, учени от изследователски институти и редови мостостроители. / bg.rbth.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"