Проблемът за ген. Винаров още не е решен напълно!07:22

  • 15 views
Published on 01.07.2017

Иван Цолов Винаров е съветски и български офицер (генерал-лейтенант) и политик от Българската комунистическа партия (БКП). Той е командващ Трудова повинност през 1945 – 1949 година и министър на строежите и пътищата през 1951 – 1952 година.

Полковник от Червената армия (1936), член на Комунистическа партия на Всерусийската комунистическа партия – болшевики, съветски военен разузнавач в Европа и Азия, военен съветник на китайската армия, преподавател във Военна академия „Фрунзе“ в Москва. Той е създател на Парк Кайлъка в гр. Плевен и на Витската напоителна система.

Иван Винаров е роден на 11 януари 1896 година в град Плевен. Участва в Първата световна война. В края на 1916 г. става член на Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти), преименувана по-късно на БКП, а през 1918 година участва във Владайското въстание. Работи по доставка на оръжие, изземване на оръжие от складовете на Съюзническата контролна комисия. Активен сътрудник на нелегалния канал Варна – Севастопол – Одеса. За участието си в терористичната организация на БКП през 1921 година е осъден на осем години затвор.[

След смъртта на Иван Винаров къщата, където той прекарва последните години от живота си и край която е погребан, става музеен кът. През 1990 г. експозицията е закрита и днес къщата е полуразрушена и с Протокол № 27, решение № 785 на Общински съвет – гр. Плевен, 16.02. 2006 г. е включена в списъка на обектите за приватизация. Повредено е и надгробието на Иван Винаров.

През 2006 г. в гр. Плевен бе отбелязана 110-годишнината от рождението на генерала. По инициатива на местната организация на Българската социалистическа партия се създава инициативен комитет по организиране на честването под ръководството на Валя Минкова – експерт към Военния клуб, Плевен. По покана на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Плевен на честването на 24 февруари 2006 г. присъства вицепрезидентът о.р. генерал Ангел Марин.

На 15 февруари 2007 г. в Плевен е учредено Дружество „Генерал Иван Винаров“ към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – СОСЗР с председател полковник Любен Николов – ВКР. Определени са близките и далечни задачи на дружеството.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"