Документален филм на Борис Анзов53:38

  • 3,279 views
Published on 01.07.2017

Медиа Мост България Представя: Документален филм на Борис Анзов от Ирак Битка за Мосул, „АМДЖАД“ нелегални имигранти. На Български Език

30-годишният Амджад описва одисеята си у нас БОРИС АНЗОВ, ЕРБИЛ, ИРАКСКИ КЮРДИСТАН Амджад Халабджай (по паспорт Амджад Карим Урхаман) е 30-годишен мъж, неженен, от град Ербил в Иракски Кюрдистан. Опитал да премине нелегално през България в Европа, но е задържан у нас и депортиран. По професия е фризьор и шофьор на детски автобус, съвместява и двете едновременно.

Разговорът с Амджад провеждам в иракско кафене в град Ербил. Като разбра, че съм българин, много се зарадва. Разказва ми как е започнала неговата авантюра. “В Кюрдистан изкарвам по 500-600 долара на месец, но не ми стигат. Освен това виждате какъв бардак е тука, в целия Арабски свят е бардак и хаос, затова реших да опитам да отида в Европа. Ние сме четирима братя и четири сестри (бяха пет). Най-малката сестра се казваше Шейма, почина на 3 години.

Отровена от Саддам Хюсеин през 1988 г. в град Халабджа, Иракски Кюрдистан, заедно с още 5000 други деца и цивилни хора. Не искам и да си спомням за това. Роден съм в Халабджа, но тогава не бях там.
Стигнах до Истанбул, където ни формираха в група – четирима кюрди и аз, другите всички афганистанци, общо 35 души на брой. Главният водач на групата беше афганистанец.

Разбрахме се да платя за успешно преминаване 5000 долара от Германия, понеже организаторът ми е приятел – иначе струва 6000-7000 долара. Прекосихме българската граница, минахме през някаква река и 5 дни ходихме пеш.” Движили са се покрай Мъглижка река и река Енина в Стара планина – това показва джипиесът му, чекирал се е от фейсбук на 17 август 2015 г.

“Свърши ни храната, нямаше какво да ядем. На 6-ия ден пристигнахме в София. Там нашата група се раздели, останахме шест човека. След това дойдоха някакви българи, но не знам имената им. Имам снимки, единият от тях е с голяма татуировка на ръката. Тръгнахме с микробус за Сърбия, минахме през някакво КПП на изхода от София, преминахме успешно.

Но след някое време шофьорът ни излъга и ни каза да отидем в гората да се скрием, защото ще има проверки. Скрихме се в гората и на следващия ден ни залови Българска гранична полиция.” – Биха ли ви при задържането? – Не, никога. Вашата полиция се отнасяше много добре към нас. Никога не са ни били, дори в затвора в София изкарах един месец и осем дни. Никой никога не ни е бил.

Продаваха ни цигари – една кутия за 7 лева (смее се). Имах 1000 долара в себе си, но в затвора ни ги взеха. Даваха ми по 50 лева от мойте си пари на седмица. Имах и телефон – първо го взеха, после ми го върнаха

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5890172
© www.24chasa.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"